Lehdistötiedote 30.11.2016

Ylioppilastutkintolautakunta julkistaa Hackabi2-kilpailunsa huomenna

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten seuraavan version ideointi käynnistyy torstaina 1.12. verkossa ja Slushin yhteydessä julkistettavalla avoimella Hackabi2-kilpailulla. Koejärjestelmän jatkokehityksen painopisteenä on mm. helppokäyttöisyys ja tietoturva.

Sähköinen ylioppilaskoe oli ensimmäisen kerran käytössä syksyn 2016 ylioppilaskirjoituksissa.  Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) pääsihteeri Kaisa Vähähyypän mukaan niin kokelailta kuin arvostelijoita tullut palaute oli pääosin hyvin positiivista.

”Hankkeen ensimmäinen vaihe on nyt takana ja projekti on pysynyt sovitussa aikataulussa ja budjetissa. Nyt jatkamme koejärjestelmän kehittämistä. Seuraavan vaiheen painopisteenä on myös tietoturvan kehittäminen”, Vähähyyppä sanoo.

Ensimmäisen vaiheen tavoitteena oli säilyttää sama tietoturvan taso, johon perinteisellä paperikokeella päästään. Mutta kehitystyö jatkuu vuoteen 2019 saakka, jolloin lyijykynä siirtyy lopullisesti historiaan.

Hackabi2-kilpailu julkistetaan torstaina 1.12.

YTL:ssa sähköistämishankkeesta vastaava projektipäällikkö Matti Lattu kertoo, että jatkokehitys käynnistyy torstaina 1.12. julkistettavalla avoimella Hackabi2-kilpailulla, jossa kilpailijoiden tehtävänä on kuvata toteuttamiskelpoinen digitaalinen alusta ylioppilaskokeelle. Kilpailun avaavat klo 9.15 alkavassa webinaarissa Vähähyyppä, Lattu ja tuomariston edustaja. Webinaari on avoin kaikille osoitteessa https://connect.funet.fi/ytl. Illalla asiaan palataan vielä Slushin yhteydessä Reaktor Oy:n Slush.D-tapahtumassa. Päivän aikana kilpailusivusto https://hackabi.org täydentyy.

YTL etsii vaihtoehtoisia teknisiä toteutustapoja, jotka helpottavat kokeen järjestämistä, säästävät meidät USB-muistitikuilta ja edelleen parantavat koetilanteen tietoturvaa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat design director Markus Berg (Futurice Oy), tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen, cyber security advisor Erka Koivunen (F-Secure Oy) ja senior consultant Toni Strandell (Reaktor Oy).

Kilpailutyöt on lisensoitava avoimella lisenssillä ja ne ovat julkisia. YTL sitoutuu lunastamaan kolme parasta kilpailutyötä 1000€ kappalehintaan.

Kilpailuaika päättyy 15.1.2017.

Lisätiedot

Ylioppilastutkintolautakunta

Ylioppilastutkintolautakunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, joka vastaa ylioppilastutkinnon johtamisesta, järjestämisestä ja toimeenpanosta sekä tutkinnon hallinnosta. Ylioppilastutkinnon hallinnosta ja teknisestä toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunnan kanslia. Tällä hetkellä lautakunnassa on 25 jäsentä ja n. 350 apujäsentä. Kansliassa työskentelee n. 30 virkamiestä.